مراسم اختتامیه سیوپنجمین جشنواره فیلم فجربا حضور چهرههای مطرح سیاسی و جمعی از هنرمندان و مدیران سینمایی در برج میلاد برگزار شد. در این مراسم سه فیلم موفق به کسب چهار سیمرغ شدند. «ماجرای نیمروز»، پر حاشیهترین فیلم جشنواره سه سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین طراحی صحنه و لباس، بهترین فیلم از نگاه تماشاگران و سیمرغ زرین بهترین فیلم از نگاه ملی را به دست آورد. «فراری» به کارگردانی علیرضا داودنژاد نیز جایزههای صدابرداری، نقش اول مرد، فیلمنامه و جایزه ویژه هیئتداوران را دریافت کرد. همچنین «بدون تاریخ، بدون امضا» سیمرغهای بلورین صداگذاری، موسیقی، کارگردانی و بازیگر مکمل مرد را به دست آورد.
محمد حیدری، دبیر سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر در ابتدای مراسم گفت: «خوشحال هستیم که در سینمای ایران دعوا بر انتخاب و داوری است. اینجا جدل فرهنگی است، برخلاف دنیا که جدل سیاسی دارند. چقدر خوشحالیم در فضای آرام و بهدوراز ناامنیها در دنیای امروز زندگی میکنیم که فرصت جدلهای فرهنگی راداریم و این ذات انقلاب ماست.خوشحالیم بدانیم که در چه شرایطی زندگی میکنیم. دغدغههای امنیتی، دشواریهای اقتصادی و اجتماعی کشور را باور داریم و باورمان است که سینمای ایران به این مضامین توجه دارد، گیرم به خطا و افراط اما نشانههای ما امید است.دبیر سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر در بخش دیگری از سخنانش گفت: بیاییم در کنار عزیزانمان تلاش بیشتر کنیم. سینمای ایران دست مردم را میفشارد و بر آن بوسه میزند، برای ما خادمان سینمای فرهنگ افتخاری است که اهل سینما در جستجوی فرهنگ هستند، سینمای ایران پلی برای فاصلهها و مرهمی برای زخمها میشود. هنرمندان سینمای ایران بوسه میشوند و بر زخمها مرهم. افتخار ماست که در خدمت سینمای ایران هستیم».
فیلم سینمایی «رگ خواب» ساخته حمید نعمتالله سیمرغهای بازیگر نقش اول زن، عکس و جلوههای ویژه میدانی را دریافت کرد. فیلم سینمایی «ویلاییها» به کارگردانی منیر قیدی جوایز جلوه ویژه بصری، بازیگر مکمل زن و استعداد درخشان را کسب کرد. «تابستان داغ» رکورددار جشنواره با ۱۳ نامزدی نیز توانست دو سیمرغ تدوین و فیلمبرداری را به دست آورد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه از مهمانان ویژه مراسم است و سید رضا صالحی امیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، حبیب ایلبیگی معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی از مدیران سینمایی و محسن تنابنده، رامبد جوان، نوید محمدزاده، عبدالله اسکندری، سیروس الوند، سعید روستایی، سعید راد، رؤیا نونهالی، مرتضی رزاق کریمی، جهانگیر کوثری، علیرضا داوودنژاد، رضا داوودنژاد، زهرا داوودنژاد، جهانبخش سلطانی، غلامرضا موسوی، مجید مظفری، محمدحسین مهدویان، علی معلم، وحید جلیلوند، امیر آقایی، فرشته طائرپور، منوچهر شهسواری، محسن کیایی، بابک حمیدیان، مینا ساداتی، جواد عزتی، پوران درخشنده، مهرداد صدیقیان، غزل شاکری، مهتاب کرامتی، علی جلیلوند، ازجمله هنرمندان حاضر در این مراسم بودند.
این مراسم که اجرای آن را احسان کرمی بر عهده دارد با پخش سرود ملی و قرآن آغاز شد و در ادامه با نمایش کلیپی از سینماگران و منتقدان سینمایی درگذشته ادامه پیدا کرد. در این مراسم با اعلام این وعده که سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه از سال آینده به جشنواره فیلم فجر افزوده خواهد شد، حجتالله ایوبی و امیر تودهروستا برای اهدای جایزه فیلم کوتاه روی سن حضور پیدا کردند و سیمرغ نمادین فیلم کوتاه لوح تقدیر و جایزه نقدی را به کاوه مظاهری برای فیلم «روتوش» اهدا کردند. کاوه مظاهری در سخنانی گفت: «بالاخره بعد از ۷ سال که ما محروم بودیم از این جسم شیشهای آن را به ما برگرداندند. این سیمرغ را به ۶ فیلمی که طی ۶ سال گذشته میتوانستند این سیمرغ را بگیرند اما نگرفتند تقدیم میکنم.»
بخش مستند
مراسم اختتامیه جشنواره با اهدای جوایز بخش مستند ادامه پیدا کرد.برای اهدای جوایز این بخش مهدی باقری، رامین حیدری، ربرت آغازیان، محمدعلی فارسی، قارونی هیئتداوران بخش مستند به روی صحنه آمدند. سیمرغ بلورین، لوح تقدیر و جایزه نقدی بهترین دستاورد فنی و هنری در بخش آثار مستند اهدا شد به سید وحید حسینی برای فیلم مستند بزم رزم تعلق گرفت.
سیمرغ بلورین لوح تقدیر و جایزه بهترین کارگردانی مستند به یاسر خیر برای مستند آهستگی اختصاص پیدا کرد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند ضمن تقدیر از مستند «صفرتا سکو» به حسام اسلامی برای «متهمین دایره بیستم» اهدا شد.
حسام اسلامی بعد از دریافت جایزه گفت: «تشکر میکنم از بچههای انجمن کار و خیابان که بدون حمایت آنها این فیلم ساخته نمیشد.»
سودای سیمرغ
برای اعطای جایزه بهترین عکس هیئتداوران روی سن آمدند. مریم تختکشیان به این دلیل که پدر او در جمع داوران حضور دارد از رقابت کنار رفت و بهاینترتیب سیمرغ بلورین بهترین عکس فیلم به امیرحسین شجاعی برای «رگ خواب» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین جلوههای ویژه بصری به محمدقاسمی برای «ویلاییها» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین جلوههای ویژه میدانی به آرش آقابیگ برای «خفگی» و «یک روز بهخصوص» و «رگ خواب» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه لباس به بهزاد جعفری برای «ماجرای نیمروز» اهدا شد. جعفری بعد از دریافت جایزه سیمرغ خود را بهتمامی عوامل این فیلم تقدیم کرد.
سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری به پرویز آبنار برای فیلم «فراری» تعلق گرفت. آبنار بعد از دریافت جایزه گفت: «امشب جایی دعوت بودم ولی به احترام سینما به اینجا آمدم. جایی که شاید همه شما دلتان میخواست آنجا بودید. مراسم ازدواج مانیا دختر اصغر شاهوردی.»
سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری به سیدعلیرضا علویان برای فیلم «بدون تاریخ، بدون امضا» اهدا شد. علویان بعد از دریافت جایزه خود گفت: «من تشکر میکنم از هیئتداوران نه به دلیل اینکه سیمرغ را به من دادند، بلکه به این دلیل که از بچگی آرزو داشتم اسمم همراه با هر یک از این افراد در تیتراژ باشد. از همکارانم و وحید جلیلوند تشکر میکنم. این جایزه حقم بود خیلی برایش زحمت کشیدم.»
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به نوید محمدزاده برای فیلم «بدون تاریخ، بدون امضا» اهدا شد. محمدزاده بعد از دریافت جایزه گفت: «خیلی خوشحالم، فکر کنم سومین سیمرغم هست، آن پشت اگر سیمرغ عصبانی نیستم را هم بدهند سه سیمرغ میشود. همیشه مادرم میگوید حدس میزند که من جایزه میگیرم، به هیئتی که اینجا هستند، احترام بگذاریم. من افتخار میکنم که با وحید جلیلوند کارکردم و امیر آقایی من با تو رفاقت کردم. حالا حالا دوست دارم که روی این صحنه بیایم. این خانه دیوارش از طلاست یک عده شیطنت کردند و بعضی اسامی را دادند بیرون که اصلاً کار خوشایندی نبود.»
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن به ثریا قاسمی برای فیلم ویلایی اهدا شد که در سالن حضور نداشت.
سیمرغ بلورین بهترین موسیقی ضمن تشکر از موسیقی «بدون تاریخ، بدون امضا» به کریستف رضاعی برای «نگار» تعلق گرفت.
سیمرغ بلورین بهترین تدوین اهدا شد به سهراب خسروی برای فیلم «تابستان داغ». خسروی بعد از دریافت جایزه گفت: «سیمرغ را بعدازاین همهسال فراموش کرده بودم. از ابراهیم ایرج زاد، جواد نوروزبیگی و هومن بهمنش تشکر میکنم. امیدوارم این فیلم در اکران هم موفق باشد؛ یک فیلم کاملاً مستقل.»
سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری به هومن بهمنش برای فیلم «تابستان داغ» اهدا شد. هومن بهمنش قبل از حضور روی سن محمدجواد ظریف را در آغوش گرفت. بهمنش گفت: «از هیئتداوران عذرخواهی میکنم که ما فیلمی ساختیم که تهمتهای زیادی به شما زدند. معذرت میخواهم یک فیلمی ساختیم که شما خوشتان آمد. چند روز است کام من تلخ است فقط به خاطر اینکه فیلم ما ۱۳ رشته کاندید شده است.»
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد به محسن تنابنده برای «فراری» تعلق گرفت. تنابنده که قبل از شروع اهدای جوایز در کلیپ پخششده در مراسم گفته بود من دوتا سیمرغ گرفتم که باهم جفت شدند و یک جوجه نارس دیپلم افتخار گرفتم و امیدوارم که این دفعه هم یک جوجه کامل داشته باشند، بعد از دریافت جایزه خود گفت: «جوجه داد، مخصوصاً الآن که دولت به دنبال این است که آدم زیاد کند این روش خوبی است. میخواستم حرف بزنم که نوید محمدزاده همه گفتنیها را گفت از همه بهخصوص آقای داودنژاد ممنونم.»
امسال برای نخستین بار دو سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن اهدا شد. لیلا حاتمی برای «رگ خواب» و مریلا زارعی برای «زیر سقف دودی» جوایز این بخش را دریافت کردند. مریلا زارعی بعد از دریافت جایزهاش گفت: «اعتراف میکنم یکی از مهیجترین و جذابترین جشنوارههایی بود که تجربه کردم. برای همه همکارانم آرزوی موفقیت میکنم. خوشحالم که سومین سیمرغم را از جشنوارهای گرفتم که پوستر آن مزین به تصویر استاد علی حاتمی شاعر سینمای ایران است؛ و خوشحالم این جایزه رازمانی میگیرم که در کنار یادگار استاد حاتمی هستم.»
لیلا حاتمی نیز در سخنان کوتاهی گفت: «خیلی ممنونم و خوشحالم از این جایزه.»
سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه به کامبوزیا پرتوی برای نگارش فیلمنامه «فراری» تعلق گرفت.
جایزه ویژه استعداد درخشان فیلم اولی به منیر قیدی برای فیلم «ویلاییها» که در مراسم حضور نداشت اهدا شد. او پیش از برگزاری مراسم اختتامیه از رقابت در جشنواره انصراف داده بود. در ادامه این بخش احسان کرمی از حضار خواست تا فاطمه معتمدآریا را تشویق کنند که این درخواست او با استقبال حاضران روبرو شد.
جایزه ویژه هیئتداوران به علیرضا داودنژاد کارگردان «فراری» تعلق گرفت. او در سخنانی گفت: «سؤالی پیشآمده بود که چرا رسانه ملی بهجای اینکه برای جوانان شور و شعف ایجاد کند و تشویقشان کند مدام سعی در ایجاد حاشیه دارد جواب سؤال معلوم است وقتی صداوسیما مدام فیلمهای هالیوودی تبلیغ و پخش میکند خب معلوم است که برنامهای (هفت) برای سینما میگذارد که مدام در حال تخریب سینما است و به توهین و حاشیهسازی میپردازد. امیدوارم که تدبیری اندیشیده شود و دیگر شاهد اینگونه برنامهها نباشیم.»
سیمرغ بهترین کارگردانی به وحید جلیلوند برای «بدون تاریخ بدون امضا» تعلق گرفت. او در سخنانی با انتقاد از عملکرد صداوسیما گفت: «صداوسیما هفت، افخمی و فراستی همه تلاشتان را کردید که ما باهم قهر کنیم. ولی من مهدویان را دوست دارم و قبل از مراسم بغلش کردم، برای خانم درخشنده تعظیم میکنم و رامبد را خیلی دوست دارم. تمام تلاش خود را کردید که ما باهم قهر کنیم ولی ما باهم دوست هستیم.»
سیمرغ بلورین بهترین فیلم به سید محمود رضوی برای تهیهکنندگی فیلم ماجرای نیمروز اهدا شد. رضوی بعد از دریافت جایزه گفت: «آقای ایوبی تدبیر کردیم که امید بچهها ناامید نشود، سه سال دیگر هم فیلم بسازند.»
جوایز ویژه جشنواره
برای اهدای دو جایزه ویژه جشنواره محمدجواد ظریف، ایوبی، حیدری، ربیعی، حسن فریدون و معصومه ابتکار روی سن آمدند. سیمرغ زرین بهترین فیلم از نگاه ملی به سید محمود رضوی برای ماجرای نیمروز اهدا شد.
منوچهر شاهسواری بهعنوان مدیرعامل خانه سینما و نهادی که مسئولیت آرای مردمی را بر عهده دارد روی سن آمد. او در سخنانی گفت: «خواستم سخنانی را بگویم که جوانان سینما ازجمله نوید و هومن گفتند. ممنون از آقای داودنژاد که همهچیز را گفتی. امشب باید برای همه عزیزان سینما تقاضای چشم بد دور کنیم و اسفند دود کنیم. وجود و حضور این جوانان مستعد و باادب ثروت ارزشمند سینمای ماست.» او ادامه داد: «ما در این انتخابات انواع ناسزاها و تهمتها را شنیدیم و هیچ نگفتیم و هیچ نخواهیم گفت، چون باید کار خود را به بهترین نحو انجام دهیم هرکدام از عزیزان هم که بخواهند ما آرا را در اختیارش قرار میدهیم تا آرا مردم را تحلیل کنند.»
در بخش آرای مردمی از دو فیلم «خوب، بد، جلف» و «آباجان» تقدیر شد و دیپلم افتخار به تهیهکنندگان آنها تعلق گرفت. هاتف علیمردانی کارگردان «آباجان» بعد از دریافت جایزه گفت: «جایزه را به بانوی بزرگ بازیگری ایران خانم معتمدآریا تقدیم میکنم. قاعده بازی این است که داورانی وجود دارند و سلیقههای متفاوتی دارند. من دو سال پیاپی در جشنواره فیلم داشتم و بعضی سالها فیلم من دیدهشده و بعضیاوقات نه. امیدوارم که سال آینده فیلمی بسازم که به نظر داوران خوش بیاید. از آقای ایوبی هم ممنونم که در دوران او چهار فیلم ساختم ایشان در دوره خود فضای بازی را ایجاد کردند که بسیار خوب بود.»
سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران به سیدمحمود رضوی برای ماجرای نیمروز اهدا شد.