فارغ از اینکه انتخابهای صورت گرفته از سوی اعضای هیئت انتخاب این دوره از جشنواره فجر تا چه اندازه وابسته به مسائل فنی آثار بوده و یا سلیقههای شخصی تعیینکننده حضور یا عدم حضور اثری در میان فهرست 33 تایی فیلمهای بخش مسابقه شده است، به نظر میرسد جشنواره امسال همانند سالهای گذشته شاهد حضور چند اثر جنجالی خواهد بود. آثاری که بهواسطه سوژهها و مضامین که به آنها پرداختهاند، از پتانسیل بالایی برای ایجاد حواشی برخوردارند.در این گزارش مروری کوتاه بر مهمترین آثاری داریم که به نظر میرسد جز آثار پرحاشیه سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر باشند.
زیر سقف دودی
«زیر سقف دودی» یکی دیگر از آثار جشنواره امسال است که به نظر میرسد بحثهایی زیادی پیرامون آن دربگیرد. پوران درخشنده کارگردان این اثر سینمایی که چهار سال قبل با ساخت فیلم سینمایی «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» توانست پای موضوع جنجالی آزارهای جنسی کودکان خردسال را به شکلی صریح و بیپرده در سینمای ایران باز کند، امسال به موضوع طلاقهای عاطفی میان زوجها پرداخته است و با دست گذاشتن بر پدیده در حال گسترش «همباشی سیاه» یکبار دیگر به سراغ سوژهای جنجالی رفته است.اتفاقی که نشان میدهد از همین حالا باید «زیر سقف دودی» را یکی از آثار پرحاشیه جشنواره فجر امسال و احتمالاً اکران سال بعد دانست.اثری که در آن بازیگرانی چون فرهاد اصلانی، مریلا زارعی، هوشنگ توکلی، مریم به وبانی، هادی مرزبان، فریبا متخصص، شهرام حقیقت دوست، رسول نجفیان و نفیسه روشن ایفای نقش میکنند.
پشت دیوار سکوت
ماجرای ورود خونهای آلوده به ایدز از کشور فرانسه به ایران که باعث انتقال ویروس این بیماری مهلک برای اولین بار به کشورمان شد، یکی از دردناکترین اتفاقات تاریخ معاصر کشورمان است که باید پیشازاین موردتوجه اهالی فرهنگ و هنر قرار میگرفت. اتفاقی که بیش از 30 سال از وقوع آن میگذرد و حالا مسعود جعفری جوزانی کارگردان باسابقه کشورمان برای اولین بار با ساخت فیلم سینمایی «پشت دیوار سکوت» به سراغ آن رفته است. این فیلم که ازجمله آثار راهیافته به سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر است، با پرداختن به این موضوع جنجالی بهاحتمال فراوان یکی از آثار پرحاشیه جشنواره امسال خواهد بود. موضوعی که پس از مدتها مسکوت ماندن بار دیگر به بهانه سفر فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه که در آن زمان دستور ارسال این خونها را به ایران داده بود؛ به کشورمان، بار دیگر موردتوجه رسانهها قرار گرفت و به نظر میرسد نمایش این فیلم در جشنواره فجر بار دیگر باب این بحث را باز کند.جوزانی در ساخت این فیلم از همکاری محمد خزاعی تهیهکننده فیلم جنجالی قلادههای طلا و دبیر فعلی جشنواره فیلم مقاومت و همچنین برادرش فتحالله جعفری جوزانی در مقام تهیهکنندگی بهرهمند شده است و به نظر میرسد نتیجه این همکاری باید اثری قابلتوجه باشد.در این فیلم بازیگرانی چون امین تارخ، پرویز پورحسینی، حسین پاکدل، سحر جعفری جوزانی، آرمان درویش، سیامک صفری و… ایفای نقش کردهاند.
قاتل اهلی
قاتل اهلی یکی دیگر از آثار جنجالی امسال خواهد بود. اثری که هم در مرحله تولید درگیر حواشی بسیاری شد و ماجرای دعوای منصور لشکری قوچانی تهیهکننده اثر و مسعود کیمیایی کارگردان آن، کار را به وساطت خانه سینما کشاند و در واپسین روزهای باقیمانده به اعلام آثار راهیافته به بخش مسابقه، نسخه مورد تأیید کارگردان به جشنواره ارسال شد تا جشنواره سیوپنجم فجر شاهد حضور جدیدترین اثر کارگردان «قیصر» باشد؛اما آنچه قاتل اهلی را تبدیل به اثری جنجالی کرده است، صرفاً محدود به دعوای تهیهکننده و کارگردان آن بر سر اضافه کردن یا نکردن چند سکانس دیگر به این اثر نمیشود؛ بلکه آنچه که احتمالاً باعث جنجالی شدن این اثر خواهد شد، مضمون این فیلم و پرداختن آن به مسئله رانتخواران سیاسی و یقهسفیدهاست. مضمونی که پرداختن به آن در سینمای ایران خالی از جنجال نخواهد بود.پرویز پرستویی، پگاه آهنگرانی، امیر جدیدی، پرویز پور حسینی، لعیا زنگنه و حمیدرضا آذرنگ ازجمله مهمترین بازیگران این فیلم به شمار میروند.
گشت ارشاد 2
اکران فیلم سینمایی «گشت ارشاد» در سال 91 و حواشی پیشآمده برای آنکه باعث شد اکران عمومی این فیلم با محدودیتهایی روبرو شود، اتفاقی بود که «گشت ارشاد» را تبدلی به یکی از فیلمهای جنجالی آن سال کرد. فیلمی که موضوع آن در ارتباط با سه جوان جنوب شهری است که برای به دست آوردن پول و گذراندن زندگی دستبهکارهای خلاف میزنند. آنها خود را بهعنوان گشت ارشاد معرفی میکنند و با این کار از پسران و دختران جوان اخاذی میکنند و از این راه زندگی خود را میگذرانند. هرچند که اعتراضات صورت گرفته به این فیلم در زمان اکران آن باعث ایجاد حواشی مختلفی پیرامون آن شد اما سعید سهیلی کارگردان این فیلم با عوض شدن دولت و مهیاتر دیدن فضای ساختی با چنین نام و مضمونی یکبار دیگر به سراغ داستان این سه رفیق خلافکار رفت تا این بار با ساخت «گشت ارشاد 2» یکبار دیگر توجه رسانهها را به خود جلب کند. به نظر میرسد با توجه به حوادث پیشآمده برای قسمت اول این فیلم، دومین قسمت از «گشت ارشاد» نیز از حواشی و جنجالها به دور نماند.
ماهگرفتگی
بدون شک سیاسیترین فیلم جشنواره فجر سیوپنجم، «ماهگرفتگی» مسعود اطیابی خواهد بود. فیلمی که داستان آن به بخشهایی از حوادث پیشآمده در سال 88 میپردازد و مدتهاست که اخبار تولید آن موردتوجه رسانهها قرارگرفته است.هرچند که چند ماه قبل از آغاز جشنواره فجر و درست در واپسین روزهای باقیمانده به چهاردهمین جشنواره فیلم مقاومت، بحثهایی در ارتباط با رونمایی از این اثر در جشنواره مقاومت قوت گرفت اما با فرارسیدن جشنواره مشخص شد که این فیلم آمادگی لازم جهت حضور در جشنواره مقاومت را ندارد و سازندگان اثر توان خود را برای رساندن این فیلم به جشنواره فجر گذاشتهاند.داستان «ماهگرفتگی» در روز ۳۰ خرداد ۸۸ روایت میشود؛ یعنی همان روزی که تظاهراتی با دعوت چندین گروه سیاسی از میدان انقلاب تا میدان آزادی برگزار شد وعدهای از فتنهگران با حمله به مسجد لولاگر آن را به آتش کشیدند و ندا آقا سلطان در خیابان کارگر در اثر اصابت گلوله کشته شد.فیلم «ماهگرفتگی» با فیلمنامه مهدی آذر پندار و کارگردانی سید مسعود اطیابی تولید میشود و در آن بازیگرانی چون کامبیز دیرباز، فریبا کوثری، سارا خوئینیها، الناز حبیبی، قاسم زارع، شهرام عبدلی و ارسلان قاسمی ایفای نقش میکنند.
ماجرای نیمروز
محمدحسین مهدویان که سال پیش با ساخت فیلم سینمایی «ایستاده در غبار» و روایت جذابش از زندگی حاج احمد متوسلیان فرمانده جاویدالاثر دوران دفاع مقدس، توجه بسیاری از داوران جشنواره فجر و اهالی سینما را به خود جلب کرده بود، امسال با همکاری سیدمحمود رضوی به سراغ یکی از اتفاقات مهم سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی رفته است؛ ماجرای شناسایی چند تن از نیروهای ارشد سازمان منافقین و هلاکت آنها به دست نیروهای انقلاب. به نظر میرسد با توجه به سوژه حساس این فیلم که روایتگر بخشهایی از تاریخ معاصر کشورمان است، حضور این اثر در جشنواره امسال مؤثر با بازخوردهای گوناگونی در داخل و خارج از کشور روبرو شود. مهرداد صدیقیان، هادی حجازیفر، احمد مهرانفر و مهدی پاکدل ازجمله بازیگران این اثر سینمایی هستند.