معرفی فیلم‌های بخش سودای سیمرغ و نگاه نو سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر

09 بهمن 1397

آشفتگی (فریدون جیرانی)

فریدون جیرانی که با فیلم‌های خود علاقه‌مندی‌اش را به ساخت فیلم‌های جنایی نشان داده، این بار بازهم قصه یک جنایت را روایت می‌کند، قصه‌ای برآمده از آشفتگی. آشفتگی یک فیلم رئال و اجتماعی نیست بلکه روایت عشق و جنایت است و گفته می‌شود از فیلم‌هایی است که موردتوجه هیئت انتخاب قرارگرفته است.

آشفتگی با نویسندگی و تهیه‌کنندگی فریدون جیرانی و موسیقی از کارن همایون‌فر و با کادر بازیگرانی چون بهرام رادان، مهناز افشار، مهران احمدی، نسیم ادبی، علی میلانی در جشنواره فیلم فجر حضور خواهد داشت.

 ایده اصلی (آزیتا موگویی)

ایران و اسپانیا برای راه‌اندازی یک پروژه بزرگ در جزیره هندورابی در جنوب ایران به توافق رسیده‌اند، شرکت‌ها و افراد بسیاری به طمع برنده شدن در این مناقصه شرکت کرده‌اند و... این خلاصهٔ داستان دومین فیلم سینمایی آزیتا موگویی بعد از «تراژدی» با عنوان «ایده اصلی» است. تهیه‌کننده این فیلم امیر عربی است و بهرام رادان، مریلا زارعی، هانیه توسلی، پژمان جمشیدی، مهرداد صدیقیان و شهباز نوشیر بازی کرده‌اند.

بنفشه آفریقایی (مونا زند حقیقی)

«بنفشه آفریقایی» دومین ساخته سینمایی مونا زند حقیقی است و روایتی تازه از زندگی سه انسان را به تصویر می‌کشد. فیلم‌نامه «بنفشه آفریقایی» را حمید بابابیگی به نگارش درآورده و فاطمه معتمدآریا، سعید آقاخانی، مهدی حسینی‌نیا، رؤیا جاویدنیا، ندا جبرائیلی و مریم شیرازی از بازیگران آن هستند.

۲۳ نفر (مهدی جعفری)

مهدی جعفری در فیلم «23 نفر» قصه‌ای برآمده از دوران جنگ را به تصویر می‌کشد، روایت گروهی از رزمندگان نوجوان ایرانی که در جریان جنگ ایران و عراق در سال 61 به اسارت نیروهای عراقی درآمدند. مهدی جعفری علاوه بر کارگردانی، فیلم‌نامه‌این فیلم را نیز به نگارش درآورده است. از بازیگران «23 نفر» نیز می‌توان به رضا نوری، مجید پتکی، عبدالحلیم تقبلی اشاره کرد.

پالتو شتری (محمدعلی میرزایی)

محمدعلی میرزایی که نویسنده آثاری چون «کاتیوشا»، «هفت معکوس»، «پارادایس»، «گشت ارشاد» و ... است، «پالتو شتری» نخستین تجربه سینمایی‌اش در مقام کارگردان محسوب می‌شود. سام درخشانی، بانیپال شومون، بهاره کیان افشار، شاهرخ فروتنیان، پریوش نظریه و ... ازجمله بازیگران این فیلم هستند. فیلم سینمایی «پالتو شتری» ازجمله آثار بخش نگاه نو است که شانس رقابت در بخش سودای سیمرغ را هم به دست آورده است. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: آگه دشمنید چرا این‌قدر با هم می‌پرید؟ آگه دوستید چرا این‌قدر به هم می‌پرید؟

تیغ و ترمه (کیومرث پوراحمد)

«تیغ‌ و ترمه» یک درام ملتهب اجتماعی زنانه از کیومرث پوراحمد است. «تیغ و ترمه» او روایتگر یک درام ملتهب اجتماعی و زنانه است. پوراحمد همچنین نویسندگی این فیلم‌نامه را نیز خود به عهده داشته است. دیبا زاهدی، پژمان بازغی، لاله اسکندری، مهران رجبی، کوروش سلیمانی، آویسا سجادی، هومن برق‌نورد و شراره رنجبر نیز ازجمله بازیگران تازه‌ترین ساخته کیومرث پوراحمد هستند.

جمشیدیه (یلدا جبلی)

یلدا جبلی در فیلم سینمایی «جمشیدیه» قصه زن‌وشوهری را بیان می‌کند که درگیر حادثه‌ای می‌شوند و این حادثه زندگی آنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. فیلم‌نامه «جمشیدیه» را نیز یلدا جبلی و فردین خلعتبری به نگارش درآورده‌اند. «جمشیدیه» یکی از پر بازیگرترین فیلم‌های جشنواره نیز هست که ازجمله آن‌ها می‌توان به سارا بهرامی، حامد کمیلی، پانته آ پناهی‌ها، سعید چنگیزیان، ستاره پسیانی، ندا جبرائیلی، شادی کرم رودی، محمدولی زادگان، کاوه کاتب، حمیرا نونهالی، لیلی فرهادپور، غلامرضا کیایی نژاد، حسین دالمن با حضور کیومرث پوراحمد، بهرام عظیمی و بهرنگ تنکابنی اشاره کرد.

خون خدا (مرتضی علی عباس میرزایی)

«میثم» کارتون خواب بعد از سال‌ها خوددرمانی‌اش را نسبت به اعتیاد آغاز کرده و درد فراوانی را متحمل می‌کند. او از درد و رنج خسته شده و از صاحب‌عزای محرم می‌خواهد تا به او کمک کند. این خلاصه داستان فیلم جدید مرتضی علی عباس میرزایی است که پس از حضور نه‌چندان موفق خود در جشنواره سی و پنجم فیلم فجر با نخستین ساخته سینمایی‌اش «انزوا»، این بار با «خون خدا» قدم در بزرگ‌ترین رویداد سینمایی کشور گذاشته است. فیلمی که فیلم‌نامه آن را نیز خود نوشته و سیاوش حقیقی تهیه‌کنندگی آن را بر عهده داشته است. این فیلم روایت میثم، پسری کارتون خواب است که بعد از سال‌ها خوددرمانی‌اش را نسبت به اعتیاد آغاز کرده و درد فراوانی را متحمل می‌شود. از بازیگران این فیلم نیز می‌توان به رضا اخلاقی‌راد، فرید سجادی حسینی، سعید داخ، علیرضا ثانی‌فر، خسرو احمدی و شیوا ابراهیمی اشاره کرد.

درخونگاه (سیاوش اسعدی)

سیاوش اسعدی پس از دو فیلم «حوالی اتوبان» و «جیب‌بر خیابان جنوبی»، «در خونگاه» را برای نمایش در جشنواره فیلم فجر آماده کرده است. «در خونگاه» همچون آثار پیشین این کارگردان مضمونی اجتماعی دارد و فیلم‌نامه آن را اسعدی با همراهی نیما نادری نگاشته است. از بازیگران این فیلم نیز می‌توان به امین حیایی، جمشید هاشم‌پور، ژاله صامتی، مهراوه شریفی‌نیا، پانته‌آ پناهی‌ها، محمود جعفری و منصور شهبازی اشاره کرد. در خلاصه داستان «درخونگاه» آمده است: ظهری می‌آید تا بسازد! اگر نبازد...

سال دوم دانشکده من (رسول صدرعاملی)

«سال دوم دانشکده من» همچون سایر آثار رسول صدرعاملی به معضلات اجتماعی که در کشور وجود دارد می‌پردازد. این فیلم روایت مهتاب و آوا، دانشجویان سال دوم دانشکده است که به‌اتفاق تعدادی دیگر از همکلاسی‌هایشان برای یک سفر چندروزه دانشجویی از تهران به اصفهان می‌روند. فیلم‌نامه‌این فیلم را پرویز شهبازی نگاشته و چهره‌پردازی آن به عهده عبدا...اسکندری است. سها نیاستی، فرشته ارسطویی، علی مصفا، پدرام شریفی، بابک حمیدیان، ویشکا آسایش، شقایق فراهانی، نیلوفر خوش‌خلق و ... نیز ازجمله بازیگران این اثر سینمایی هستند.

سرخپوست (نیما جاویدی)

دومین اثر نیما جاویدی که فیلم‌نامه آن را نیز خود نوشته است، در سی و هفتمین جشنواره ملی فیلم فجر حضور دارد. به نظر می‌رسد «سرخپوست» مضمونی متفاوت با اثر قبلی او، «ملبورن» دارد. در خلاصه داستان «سرخپوست» آمده است: سال 47 زندانی قدیمی در جنوب ایران به دلیل مجاورت با فرودگاه تازه تأسیس شهر در حال تخلیه است. رئیس زندان سرگرد نعمت جاهد به همراه مأمورانش مشغول انتقال زندانیان به زندان جدید هستند تا اینکه... از بازیگران این فیلم اما می‌توان به نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، مانی حقیقی، ستاره پسیانی، حبیب رضایی و آتیلا پسیانی اشاره کرد.

سمفونی نهم (محمدرضا هنرمند)

محمدرضا هنرمند پس از نزدیک به 17 سال با تازه‌ترین اثر سینمایی خود، نامش را بر سر زبان‌ها انداخته است، «سمفونی نهم» جدیدترین فیلم این کارگردان است که با فیلم‌نامه‌ای از خودش و تهیه‌کنندگی زینب تقوایی، نخستین نمایش خود را در جشنواره فیلم فجر تجربه می‌کند. آخرین ساخته این کارگردان «عزیزم من کوک نیستم» نام داشت. حمید فرخ‌نژاد، ساره بیات، محمدرضا فروتن، مهرداد صدیقیان، علیرضا کمانی، هدی زین‌العابدین و پژمان بازغی از ستارگان تازه‌ترین اثر محمدرضا هنرمند هستند. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: مرگ و عشق دربانی هستند که در اصل قهرمان زن فیلم را به بهشت می‌برند.

شبی که ماه کامل شد (نرگس آبیار)

نرگس آبیار با ساخت دومین فیلم خود یعنی «شیار 143» توانست جای خود را به‌خوبی در سینمای ایران باز کند. بازیگرانی که با او کارکرده‌اند گاه تعبیر کارگردانی غریزی را برای شکل فیلم‌سازی او به کار می‌برند. فیلم‌سازی که با تمرکز و تکیه‌بر غریزه و نگاه خود اثری را می‌سازد و گاه به فیلمی چون «شیار 143» بدل می‌شود با آن تأثیرگذاری و پربحثی و زمانی هم «نفس» با نگاه ظریف و روایت دخترانه‌ای که در کام جنگ با همه رؤیاهایش بلعیده می‌شود.

حالا این کارگردان جوان سینما «شبی که ماه کامل شد» به سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر آمده است. ماجرای فیلم آن‌طور که در اخبار درز کرده از این‌سو و آن‌سو آمده اشاره به ماجراهای تروریستی و برادران ریگی دارد، اما آنچه قرار است این فیلم را در مرکز توجه قرار دهد، علاوه بر قصه پرکشش و صراحت لهجه فیلم‌ساز بازی متفاوت الناز شاکردوست است. این بازیگر که با حضور در «خفه‌گی» ساخته فریدون جیرانی هم تلاش کرده بود تصویری تازه از خود در میان مخاطبان بسازد، حالا به نظر می‌رسد در جریان همکاری با نرگس آبیار موفق به این کارشده است. نکته اینجاست که آبیار در بازی گرفتن از بازیگران زن کارنامه روشنی دارد: مثال آن‌هم مریلا زارعی و حضور ماندگارش در نقش مادر در «شیار 143» یا بازی پانته‌آ پناهی‌ها در «نفس». حالا نوبت به بازیگر جوان‌تری چون الناز شاکردوست رسیده که نشان دهد آبیار این بار هم توانسته در بازی گرفتن از بازیگران کاری موفق ارائه دهد؟

اما جدای از بازی شاکردوست، شکل روایت و آنچه در قصه، آبیار برای مخاطبان تعریف می‌کند از ویژگی‌های مهم «شبی که ماه کامل شد» می‌تواند باشد؛ گویا آن «ورِ» خشن ماجرا که در نگاه مردانه کمتر در سینمای ایران راه‌یافته این بار با نگاه عریان به موضوعی ملحت از سوی یک کارگردان زن در سینمای ایران جای بازکرده است. الناز شاکردوست، هوتن شکیبا، فرشته صدرعرفایی، شبنم مقدمی، پدرام شریفی، فرید سجادی حسینی، امین میری، بانیپال شومون و آرمین رحیمیان از بازیگران این اثر سینمایی حاضر در جشنواره هستند.

طلا (پرویز شهبازی)

«طلا» عنوان فیلم تازه‌ای به کارگردانی و قلم پرویز شهبازی است که تهیه‌کنندگی آن را رامبد جوان و محمد شایسته بر عهده داشته‌اند. پرویز شهبازی از کارگردان‌های سرشناس و پر سابقه سی و هفتمین جشنواره فجر است و شنیده می‌شود چند بازی متفاوت از بازیگران سرشناس فیلم «طلا» گرفته است. این فیلم روایت چند جوان است که قصد راه‌اندازی رستورانی را دارند که در این میان پدر یکی از آن‌ها فوت کرده و مبلغ قابل‌توجهی پول نیز مفقود می‌شود. هومن سیدی، نگار جواهریان، طناز طباطبایی، احترام برومند، هدی زین‌العابدین و مهرداد صدیقیان ازجمله بازیگران این فیلم هستند.

غلامرضا تختی (بهرام توکلی)

زمانی که زنده‌یاد علی حاتمی پیش‌قدم شد تا فیلمی درباره غلامرضا تختی ورزشکار شهیر ایرانی که حکایت‌ها از جوانمردی‌اش پیش از مدال‌هایش بازگو می‌شود، بسازد، مرگ امان نداد. حاتمی که مدت‌ها بود با بیماری دست‌وپنجه نرم می‌کرد، نتوانست جانی بیابد که تختی را به پایان برساند و کار نیمه او را نصفه و نیمه و ناقص و پر از حرف‌وحدیث میراث دار پروژه‌های نیمه‌کاره دهه 70 یعنی بهروز افخمی تمام کرد که البته دیگر آن تختی افخمی بود نه حاتمی.

حالا بعد از گذشت دو دهه و نیم از آن سال‌ها کارگردانی که زمان تولید تختی حاتمی 20 ساله بود، سراغ زندگی پررمزوراز جهان‌پهلوان تختی رفته است. او فیلمش را بدون هیچ صفت و پسوند و پیشوندی برای تختی، «غلامرضا تختی» نام گذاشته و در روایت‌ها بر اساس آنچه مطرح‌شده، گویا همین نگاه را دنبال کرده است: تلاشی برای ساخت فیلمی مستند گونه درباره چهره‌ای ملی که حرف زدن از او وقتی هنوز هم‌نسل‌هایش زنده‌اند قطعاً نباید کار ساده‌ای باشد.

ویژگی فیلم توکلی که سال گذشته با «تنگه ابوقریب» در جشنواره بود و اتفاقاً از سوی داوران هم به‌خوبی موردتوجه قرارگرفته بود، ارائه تصویری نیمه مستند از زندگی غلامرضا تختی است. باید در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر دید در این مستندنمایی با گره‌های ملتهب زندگی این ورزشکار خوش‌نام و محبوب چطور برخورد شده است. از بازیگران این فیلم می‌توان به محسن تختی، شاهرخ شهبازی، علیرضا گودرزی، امیررضا فرامرزی، ماهور الوند، بهنوش طباطبایی، مجتبی پیرزاد، آتیلا پسیانی، فرهاد آییش و پریوش نظریه اشاره کرد.

قسم (محسن تنابنده)

دومین فیلم سینمایی محسن تنابنده فضایی به‌کلی متفاوت با اولین فیلمش یعنی «گینس» دارد. بعد از تجربه‌های موفق تنابنده در بازیگری و فیلم‌نامه‌نویسی آیا تنابنده به‌عنوان فیلم‌ساز مخاطبان جشنواره را غافلگیر می‌کند؟

گفته و شنیده‌شده که اگر مخاطبی محسن تنابنده را با «گینس» در خاطر داشته باشد، بعد از دیدن «قسم» خواهد گفت: «این همان تنابنده است؟» این کارگردان تازه‌کار در سینما که اتفاقاً در تلویزیون با نوشته‌ها و بازی‌هایش بسیار هم پرطرفدار است، در «قسم» به‌کلی تصویرهایی که از او در خاطرات مانده را به چالش می‌کشد. او سراغ ساخت فیلمی جاده‌ای رفته است. این فیلم جاده‌ای فرصت خوبی برای مهناز افشار فراهم کرده تا در موقعیت جدیدی قرار بگیرد و بازی کمتر دیده‌ای شده از خودش به نمایش بگذارد. مهناز افشار، مهران احمدی، سعید آقاخانی و حسن پورشیرازی ازجمله بازیگران این فیلم هستند.

قصر شیرین (سیدرضا میرکریمی)

سیدرضا میرکریمی «قصر شیرین» را که جدیدترین ساخته سینمایی‌اش به شمار می‌آید در استان کهگیلویه و بویراحمد ساخته و تهیه‌کرده است. فیلم‌نامه‌نویس این پروژه سینمایی نیز محسن قرایی و محمد داوودی هستند که متن آن را بر اساس طرحی از میرکریمی نگاشته‌اند. «قصر شیرین» روایت مردی 42 ساله به نام جلال مرادی است که در تصادفی خانواده‌ای را به قتل می‌رساند، اما تصادف در دادگاه غیر عمد شناخته می‌شود. حامد بهداد، ژیلا شاهی، اکبر آیین، آزاده نوبهار، محمد اشکان‌فر، محمد عسگری، یونا تدین، نیوشا علیپور و بابک لطفی خواجه‌پاشا نقش‌آفرینان تازه‌ترین اثر رضا میر کریمی هستند.

ماجرای نیمروز ۲: رد خون (محمدحسین مهدویان)

«ماجرای نیمروز: رد خون» جدیدترین فیلم محمدحسین مهدویان است که این بار هم با تهیه‌کنندگی سید محمود رضوی جلوی دوربین رفته است. این فیلم دومین قسمت از فیلم دیگر مهدویان، «ماجرای نیمروز» است که به حادثه تاریخی عملیات مرصاد می‌پردازد. مهدویان سال گذشته نیز با فیلم «لاتاری» در جشنواره فیلم فجر حضور پیداکرده بود. فیلم‌نامه‌نویس این فیلم ابراهیم امینی و حسین تراب نژاد هستند و بهنوش طباطبایی، حسین مهری، هادی حجازی فر، محسن کیایی، هستی مهدوی، جواد عزتی و مهدی زمین پرداز ازجمله بازیگران آن به شمار می‌روند.

متری شیش و نیم (سعید روستایی)

همین سه سال قبل بود، در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر، جوانی تازه‌وارد به سینما توانست چنان داوران را غافلگیر کند که در بخش سودای سیمرغ شش جایزه به اثرش اختصاص دهند در بخش نگاه نو 2 سیمرغ بگیرد و حالا آن جوان سختی‌های ساخت فیلم دوم را پشت سر گذاشته و با «متری شیش و نیم» به جشنواره سی و هفتم آمده است. مدت‌زمان طولانی ساخت و درعین‌حال صحبت‌هایی که نشان از طولانی بودن مدت‌زمان خود فیلم دارد در کنار باقی نکاتی که از فیلم روستایی شنیده می‌شود نشان از آن دارد که او فیلم جدید خود را با سختی بسیار ساخته تا آبروی به‌دست‌آمده با «ابد و یک روز» حفظ شود. هرچند تکرار آن موفقیت اول به نظر بسیار دشوار می‌رسد. تازه‌ترین ساخته روستایی موضوعی اجتماعی دارد و به معضل مواد مخدر می‌پردازد. فرهاد اصلانی، پیمان معادی، نوید محمدزاده و پریناز ایزدیار ازجمله بازیگران این فیلم هستند.

مردی بدون سایه (علیرضا رئیسیان)

تازه‌ترین ساخته علیرضا رئیسیان، «مردی بدون سایه» نام دارد که تهیه‌کنندگی و نویسندگی آن را نیز خود بر عهده دارد. در این فیلم که سکانس‌هایی از آن در اسپانیا فیلم‌برداری شده است، بازیگرانی از این کشور نیز حضور دارند. از دیگر بازیگران آن می‌توان به لیلا حاتمی، امیر آقایی، فرهاد اصلانی، علی مصفا، نادر فلاح، گوهر خیراندیش و نسیم ادبی اشاره کرد. «مردی بدون سایه» روایت فردی به نام ماهان کوشیار است که درگیر ساخت فیلمی درباره قتل‌های زنجیره‌ای است که زندگی خود را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

مسخره‌باز (همایون غنی‌زاده)

«مسخره‌باز» نخستین ساخته سینمایی همایون غنی‌زاده و به قلم خود اوست و تهیه‌کنندگی آن را علی مصفا بر عهده داشته است. غنی زاده پیش‌ازاین نمایش‌های متعددی را در تئاتر روی صحنه برده بود که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به «می‌سی‌سی‌پی نشسته می‌میرد»، «در انتظار گودو» و «کالیگولا» اشاره کرد. علی نصیریان، هدیه تهرانی، صابر ابر، فرهاد اصلانی و بابک حمیدیان ازجمله بازیگران این پروژه سینمایی هستند. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: تو پرورشگاه صدام می‌کردند مسخره‌باز! اما من مشت محکمی حواله صورت یکیشون کردم تا داستان رو شروع کنم.

ناگهان درخت (صفی یزدانیان)

صفی یزدانیان با دومین فیلم سینمایی خود با نام «ناگهان درخت» که فیلم‌نامه آن را نیز خود نگاشته است به جشنواره فیلم فجر آمده است. این فیلم روایت فردی به نام فرهاد است که زندگی خود را از کودکی تا 50 سالگی برای روانکاو تعریف می‌کند. پیمان معادی، مهناز افشار، شقایق دهقان، مهراب قاسم‌خانی، سیامک صفری و پانته‌آ پناهی‌ها از بازیگران این پروژه سینمایی هستند.

 

فیلم‌های بخش نگاه نو

بخش نگاه نو اما همیشه خون و امید تازه‌ای به جشنواره فیلم فجر وارد کرده است. این بخش که طی این سال‌ها نشان داده چقدر می‌تواند به‌تازگی و پیشرفت سینمای کشور کمک کند، در تمام ادوار موردپذیرش دبیر و سیاست‌گذاران جشنواره فیلم فجر نبوده است. سال 1363 و در سومین دوره جشنواره بود که برای نخستین بار بخش فیلم‌های اول به جشنواره با عنوان «نخستین فیلم‌های کارگردانان» اضافه شد که در سال‌های 64 تا 67 این بخش از جشنواره حذف شد. طی سال‌ها بعد هم این بخش جایگاه ثابتی نداشته است. حال امسال و در جشنواره سال جاری قرار است که فیلم اولی‌ها دوباره به این فستیوال راه پیدا کنند. در ادامه به معرفی آثار اعلام‌شده در بخش نگاه نو و مسابقه سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر، خواهیم پرداخت. 

روزهای نارنجی (آرش لاهوتی)

آرش لاهوتی، جمله کارگردانانی است که نمی‌توان حضور وی را در رقابت جشنواره فجر دست‌کم گرفت چراکه او رکورددار دریافت تندیس جشنواره سینما حقیقت است و توانسته به‌عنوان یکی از مستندسازان پرافتخار در این حوزه حضورداشته باشد. این کارگردان در حالی اولین اثر بلند سینمایی‌اش را در کشور نمایش می‌دهد که برنده لوح تقدیر و جایزه اصلی در جشنواره‌های فیلم سینه تورنتو و شصت و هفتمین دوره جشنواره فیلم مانهایم برای «روزهای نارنجی» شده است و در جشنواره‌های مختلف بین‌المللی شرکت کرده و نامزد شده است. علاوه بر همه این‌ها، حضور علی مصفا و هدیه تهرانی نیز می‌تواند به اقبال بیشتر فیلم کمک کند.

یلدا (مسعود بخشی)

«یلدا» فیلمی از مسعود بخشی است که قبلاً با ساخت «یک خانواده محترم» دچار انتقادها و اعتراضات بسیاری از سوی رسانه‌ها و مسئولان و برخی از سینماگران شده بود. «یک خانواده محترمِ» مسعود بخشی در حالی تنها نماینده سینمای ایران در شصت‌وپنجمین دوره جشنواره فیلم کن بود و مورد استقبال منتقدان قرار گرفت که تهیه‌کننده پیشین اثر تازه‌اش، یعنی ایرج تقی‌پور درباره این فیلم گفته بود که «یلدا» مضمونی قرآنی دارد و به دو زن می‌پردازد که روبه‌روی هم قرار می‌گیرند. از همین‌الان حساسیت‌ها نسبت به این فیلم که تهیه‌کننده جدیدش علی مصفاست، آغازشده و مسلماً به دلیل کارنامه قبلی کارگردان، این اثر زیر ذره‌بین رسانه‌ها و سینما گران قرار می‌گیرد.

دیدن این فیلم جرم است (رضا زهتابچیان)

«فقط یک فیلم 5 دقیقه‌ای می‌خواستم تا بعداً بتونم از زنم و دخترم دفاع کنم ولی امونم ندادند... صدای آژیرهاشون داره نزدیک می‌شه... الآن مثل مور و ملخ میریزن اینجا». این خلاصه داستان نخستین ساخته رضا زهتابچیان و تهیه‌کنندگی محمد حمزه‌زاده است. امیر آقایی، لیندا کیانی، مهدی زمین پرداز، حسین پاکدل، محمود پاکنیت، حمیدرضا پگاه، احسان امانی و احسان شیخی بازیگران فیلم هستند و گفته می‌شود «دیدن این فیلم جرم نیست» یک اثر سیاسی است که پروانه ساختش هم مسیر پرپیچ‌وخمی داشته و تولید آن نیز در سکوت خبری انجام‌شده است.

زهرمار (سید جواد رضویان)

سید جواد رضویان که همواره مخاطبان تلویزیون او را با بازی در سریال‌های طنز می‌شناسند، برای اولین بار در مقام کارگردان یک اثر بلند سینمایی ظاهرشده است. وی که درگذشته دو فیلم ویدیویی و تلویزیونی را هم کارگردانی کرده، توانسته با اولین اثر سینمایی در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کند. «زهرمار» در قالب طنز اجتماعی روایت می‌شود و فیلم‌نامه آن را پیمان عباسی نوشته است. شبنم مقدمی و سیامک انصاری از بازیگران اصلی این پروژه هستند.

جان دار (حسین امیری‌دوماری و پدرام پورامیری)

این اثر به کارگردانی حسین امیری‌دوماری و پدرام پورامیری جلوی دوربین رفته است. پدرام پورامیری یکی از نویسندگان تازه‌ترین اثر کمال تبریزی یعنی «ما همه باهم هستیم» است. «جان دار» که به تهیه‌کنندگی کامران مجیدی ساخته‌شده است، بازیگران مطرح سینمایی در آن به ایفای نقش پرداخته‌اند. فاطمه معتمدآریا، حامد بهداد، باران کوثری، جواد عزتی، مسعود کرامتی و... از بازیگران این فیلم اولی هستند.

معکوس (پولاد کیمیایی)

سرانجام اولین اثر سینمایی پولاد کیمیایی ساخته شد. «معکوس» که تابه‌حال روند تولیدش چندین بار متوقف شد و دوباره آغاز به کارکرده، توانسته با حضور در جشنواره فیلم فجر، روی پرده برود. بابک حمیدیان، علیرضا کمالی، شهرام حقیقت دوست و لیلا زارع بازیگران و مسعود کیمیایی تهیه‌کننده این اثر هستند. با توجه به مطرح‌شدن ژن خوب در سینما باید دید که مخاطبان در جشنواره نسبت به این اثر فرزند مسعود کیمیایی چه واکنشی خواهند داشت.

سونامی (میلاد صدرعاملی)

شاید دومین فرزند سینماگر جشنواره کارگردان «سونامی» باشد. میلاد صدرعاملی که فعالیت هنری خود را با دستیاری در فیلم‌های پدرش آغاز کرده است، تجربه بازیگری را هم در فیلم «من ترانه 15 سال دارم» به کارگردانی رسول صدرعاملی دارد. در برخی از خبرها از پدرش به‌عنوان تهیه‌کننده نام‌برده شده درصورتی‌که خبر روز اخیر مبنی بر اعلام آثار منتخب فیلم اولی‌ها تهیه‌کننده «سونامی» علی سرتیپی معرفی‌شده است. بازیگرانی چون مهرداد صدیقیان، بهرام رادان، رعنا آزادی‌ور، علیرضا شجاع نوری و ... در این فیلم ایفای نقش کرده‌اند.

حمال طلا (تورج اصلانی)

«خواب سفید» اولین فعالیت حرفه‌ای تورج اصلانی در سینما بود که عنوان جوان‌ترین مدیر فیلم‌برداری سینمای ایران در سال 79 را از آن خود کرد. تورج اصلانی به دلیل توانایی در حرفه‌اش یعنی فیلم‌برداری، تاکنون توانسته مدیر فیلم‌برداری ده‌ها اثر سینمایی داخلی و خارجی باشد و جوایز بسیاری را از جشنواره‌های معتبر داخلی و خارجی دریافت کند. او اولین اثر سینمایی‌اش را به تهیه‌کنندگی منصور سهراب‌پور و با عنوان «حمال طلا» ساخته و بازیگرانی مانند سعید آقاخانی، پیام احمدی‌نیا، ژاله صامتی و ... در آن به ایفای نقش پرداخته‌اند. باید دید که تورج اصلانی در کارگردانی هم می‌تواند به‌اندازه حرفه اصلی‌اش یعنی فیلم‌برداری موفق باشد یا خیر؟