به بهانه انتشار آلبوم «رودخانه بی‌پایان» ی گروه پینک فلوید

11 مرداد 1395

درحالی‌که بیست سال از انتشار آخرین آلبوم گروه اسطوره‌ای پینک فلوید می‌گذرد اخیرا آلبوم جدید این گروه پرآوازه به نام «رودخانه بی‌پایان» منتشر شده است.

 مردان افسانه‌ای موسیقی

در بهار سال ۱۹۹۴ بود که گروه پرآوازه پینک فلوید چهاردهمین و آخرین آلبوم استودیویی خود را به انتشار رساند؛ آلبومی به نام «ناقوس جدایی» (The Division Bell) که قطعات آن عمدتاً توسط دیوید گیلمور (گیتاریست و خواننده) و ریچارد رایت (نوازنده کیبورد) ساخته‌شده بودند، گرچه راجر واترز که برخی‌ها او را مغز متفکر پینک فلوید می‌دانند، در تهیه این آلبوم نقشی نداشت. اکنون پالی سامسون، همسر دیوید گیلمور به‌طور غیرمرقبه در پیامی که در شبکه توییتر منتشر کرده، از انتشار آلبوم استودیویی جدید پینک فلوید سخن گفته که قرار است در اواخر سال جاری میلادی روانه بازار شود. این آلبوم «رودخانه بی‌پایان» نام خواهد داشت.

به گفته پالی سامسون آلبوم جدید پینک فلوید ازجمله دربرگیرنده دستاوردهایی است که اعضای گروه در هم‌نوازی‌های خود برای تهیه آلبوم «ناقوس جدایی» ساخته بودند. ازاین‌رو قطعات آلبوم جدید به‌نوعی میراث ریچارد رایت، کیبورد نواز پینک‌فلوید نیز هستند. ریچارد رایت در سال ۲۰۰۸براثر سرطان درگذشت.

پینک فلوید را می‌توان یکی از پرنفوذترین گروه‌های راک در جهان دانست. این گروه در سال ۱۹۶۵پایه‌گذاری شد و در اواسط دهه هشتاد میلادی نیز با رفتن راجر واترز، دیگر از آن ترکیب جادویی برخوردار نبود. پینک فلوید بزرگ‌ترین موفقیت‌های خود را در دهه هفتاد میلادی جشن گرفت.آلبوم‌های «نیمه‌تاریک ماه» و «دیوار» که به ترتیب در سال‌های ۱۹۷۳ و ۱۹۷۹به انتشار رسیدند، از آثار فراموش‌نشدنی و تأثیرگذار در تاریخ موسیقی راک محسوب می‌شوند. تاکنون بیش از ۷۰ میلیون نسخه از این دو آلبوم در سراسر جهان به فروش رفته و ازاین‌رو از پرفروش‌ترین آلبوم‌های پاپ و راک در جهان به شمار می‌روند.آلبوم «ناقوس جدایی»، آخرین اثر استودیویی پینک فلوید نیز ازلحاظ تجاری موفق بود و بیش از ۱۲ میلیون نسخه از آن نیز در سراسر جهان به فروش رسید. این آلبوم ۶۰ هفته در فهرست یک‌صد آلبوم پرفروش جهان قرار داشت.

اعضای پینک فلوید آخرین بار سال 1985 در قالب یک گروه واحد برنامه اجرا کردند. راجر واترز یکی از اعضای گروه همان سال از پینک فلوید جدا شد تا تنهایی کار کند. پس از جدایی واترز از پینک فلوید، دیوید گیلمور به همراه ریچارد رایت و نیک میسن به کارگروه ادامه داد. پینک فلوید بدون واترز در سال 1987 آلبوم «لغزش آنی در عقل» و سپس «ناقوس جدایی» را منتشر کرد. چهار عضو گروه دوم ژوئیه 2005 در کنسرت خیریه لایو 8 در هاید پارک لندن شرکت کردند. این کنسرت که به‌منظور مبارزه با فقر برپا شد، آخرین اجرای چهار عضو اصلی پینک فلوید در کنار هم بود. رایت سپتامبر 2008 در 65 سالگی درگذشت. در چند سال اخیر میسن، گیلمور و واترز چند بار از برگزاری یک کنسرت جدید باهم خبر دادند.

پینک فلوید متشکل از سید برت (نوازنده گیتار)، میسن (درام)، رایت (کیبورد)و واترز (نوازنده گیتار) از سال 1965 به رهبر برت شروع به کارکرد و در دهه 1970 به اوج شهرت رسید. گیلمور به‌عنوان پنجمین عضو گروه دسامبر 1967 به پینک فلوید پیوست. برت در آوریل 1968 به دلیل مشکلات روحی گروه را ترک کرد و پس از او واترز در نوشتن ترانه‌های گروه نقش زیادی داشت. اولین آلبوم پینک فلوید با عنوان «نی‌زن بر دروازه‌های سپیده‌دم» در این سال به بازار آمد.دیوید گیلمور به‌عنوان پنجمین عضو گروه دسامبر 1967 به پینک فلوید پیوست.برت در آوریل 1968 به دلیل مشکلات روحی گروه را ترک کرد و پس از او واترز در نوشتن ترانه‌های گروه نقش زیادی داشت. آلبوم «نیمه‌تاریک ماه» پینک فلوید سال 1973 به بازار آمد و با 45 میلیون نسخه یکی از پرفروش‌ترین آلبوم‌های تاریخ موسیقی است. «نی‌زن بر دروازه‌های سپیده‌دم» (1967)، «یک نعلبکی رمز و راز» (1968)، «اوماگوما» (1969)، «مادر قلب اتمی» (1970)، «کاش اینجا بودی» (1975)، «جانوران» (1977)، «دیوار» (1979) و «برش نهایی» (1983) از دیگر آلبوم‌های پینک فلوید است. بیش از 250 میلیون نسخه از آلبوم‌های پینک فلوید در دنیا به فروش رسیده است.

 همه آنچه درباره پینک فلوید بدانید!

1.       «آجری دیگر در دیوار: قسمت 2» (1979) با چهار میلیون نسخه فروش، موفق‌ترین تک‌آهنگ پینک فلوید است. این آهنگ در اعتراض به شرایط سخت تحصیل در مدارس بریتانیا به‌ویژه مدارس شبانه‌روزی در این کشور نوشته شد.

2.        ایده آلبوم «دیوار» در لحظه‌ای از بیزاری و زمانی به ذهن راجر واترز رسید که در یک تور در کانادا یک نفر از تماشاگران روی صحنه آمد و به او تف کرد.

3.        تخمین زده می‌شود در دنیا از هر 12 نفر تقریباً یک نفر نسخه‌ای از آلبوم پرفروش «نیمه‌تاریک ماه» را داشته باشد.

4.       سال 1975، سید برت عضو سابق گروه هنگام ضبط آهنگ «بدرخش ای الماس مجنون» به «ابی رد استودیوز» رفت. گزارش دادند او به‌قدری طاس و چاق شده و ظاهرش به‌قدری هولناک بود که راجر واترز و دیوید گیلمور گریه کردند.

5.        داگلاس آدامز نویسنده مجموعه داستان‌های «The Hitchhikers Guide to the Galaxy» نام آلبوم «ناقوس جدایی» را انتخاب کرد و استفن هاوکینگ دانشمند بریتانیایی در آن حضوری افتخاری داشت.

6.        نام اصلی سید برت، راجر کیت برت بود. دوستانش در 15 سالگی نام «سید» را از روی درامری به نام سید برت روی او گذاشتند.

7.        اعضای گروه پیش از آن‌که نام پینک فلوید را انتخاب کنند، خود را «The Pink Floyd Sound» صدا می‌کردند. پیش از آن نام گروه«The Tea Set» و باز پیش از آن «Abdabs» بود؛ و قبل از آن؟ سید برت و دیوید گیلمور نوازنده گروهی به نام «Jokers Wild» بودند.

8.        پینک اندرسن و فلوید کانسیل، دو آمریکایی که نام گروه از آن‌ها گرفته شد، هر دو خواننده بلوز بودند. هردوی آن‌ها یک سال پس از انتشار آلبوم اثرگذار «کاش اینجا بودی» از دنیا رفتند. لیتل پینک اندرسن، پسر اندرسن هم یک موزیسین بلوز است و هنوز زنده است.

9.        عنوان «مادر قلب اتمی» پنجمین آلبوم استودیویی گروه از تیتر یک روزنامه درباره زنی که اولین دستگاه تنظیم ضربان قلب در قفسه سینه‌اش قرار گرفت، گرفته شد.

10.   سر باب گلداف سال 1982 در فیلم «دیوار پینک فلوید» به کارگردانی آلن پارکر بازی کرد. او ناچار بود بداهه گویی کند چراکه فیلم‌نامه در اختیارش گذاشته نشد.

مجید تقی پور